Inloggen voor klanten

ATA carnet bij tijdelijke uitvoer

ATA carnet | wat is het?

A.T.A in staat voor ‘Admission Temporaire / Temporary Admission’. Het is een document dat je gebruikt voor de tijdelijke uitvoer van goederen naar een land dat is aangesloten bij de ATA overeenkomst. Hetzelfde document gebruik je bij de wederinvoer van goederen in Nederland. Een ATA carnet wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de export van tentoonstellingsgoederen voor een expositie in het buitenland. Na afloop kunnen met hetzelfde document de goederen worden teruggehaald naar Nederland.

ATA carnet

ATA carnet | wat heb ik eraan?

Stel, je exporteert stoelen vanuit Nederland naar de Australië. Je stelt een commerciële factuur op en voegt die toe aan de zending. De stoelen komen aan in de Australië en passeren de douane. Daar wordt aan de hand van het soort goederen en de waarde bepaald hoeveel importheffing of duties er verschuldigd is bij invoer van de goederen. Ook wordt er BTW of VAT opgelegd. Pas als deze ‘duties & taxes’ zijn voldaan mogen de stoelen het land in om te worden afgeleverd bij je klant. Als verzender van de stoelen kun je ervoor kiezen om deze heffingen zelf te betalen of om ze te laten betalen door de ontvanger van de goederen.

Maar, wat nu als het gaat om de uitleen van twee Rietveldstoelen, voor een expositie in een gallery in Sydney? Moeten er dan heffingen en btw worden betaald in Australië over de waarde van de stoelen? En bij wederinvoer in Nederland nog een keer? Nee dus. De stoelen worden niet verkocht aan een Australische koper. Er is sprake van tijdelijke uitvoer waarvoor een ATA carnet kan worden gebruikt. Daarmee worden alle heffingen vermeden.

 

ATA carnet | voor welke landen geldt hij?

De KVK houdt een lijst bij van landen waarvoor het ATA carnet kan worden gebruikt. Daarin staat ook voor welk soort goederen hij mag worden gebruikt. Dit verschilt enorm per land! Ga er dus niet zomaar vanuit dat hij gebruikt mag worden maar informeer je vooraf goed bij de kamer van koophandel. Lees vooral de handleiding voor gebruik van het carnet goed door.

Het gebruik van een ATA carnet bij tijdelijke uitvoer is niet verplicht. Het is ook mogelijk om tijdelijk uit te voeren naar een land dat niet voorkomt op de landenlijst. Reken dan wel op vertraging bij de douane, adminstratieve lasten en extra kosten voor bijvoorbeeld een borgstelling voor invoerrechten en btw.

 

ATA carnet | hoe vraag ik hem aan en wat kost het?

Een ATA carnet vraag je aan bij de kamer van koophandel. Je betaalt hiervoor €199 (d.d. okt 2019). Het carnet is een heel jaar te gebruiken voor in-, uit- en doorvoer van goederen. Je betaalt daarnaast een premie per zending, die afhangt van de waarde van de goederen.

Om er een aan te vragen, heb je een account nodig op www.e-ata.nl. Na het aanmaken van het account en het accorderen door KVK kun je via www.e-ata.nl direct beginnen met de aanvraag. Om het ATA carnet geldig te maken, moet je een exportaangifte doen bij het douanekantoor bij jou in de regio of op de luchthaven.

 

ATA carnet | welke ervaringen heeft Box Fox ermee?

Onze ervaringen met het ATA carnet zijn niet onverdeeld positief. Het invullen van de benodigde papieren komt zéér nauw. Vertragingen komen veelvuldig voor omdat de zendingen er vaak uitgepikt worden bij de douane voor controle. Daarnaast is het vaak lastig om te achterhalen of er een probleem is en zo ja, wat eraan gedaan kan worden als een zending stilstaat bij de douane.

Kortom: als je gebruik maakt van een ATA carnet is het belangrijk om de papieren nauwkeurig voor te bereiden en ruimschoots de tijd te nemen voor de zending. Houd er rekening mee dat een zending die niet door de douane komt en wordt geretourneerd aan de afzender een forse kostenpost betekent: de vervoerder zal het verzendtarief in rekening brengen. Daarnaast komen kosten voor het retourneren en in veel gevallen kosten voor werkzaamheden gerelateerd aan het corrigeren van de aangiftes. Met andere woorden: weet waar je aan begint!

Slim verzenden zonder verrassingen achteraf? Meld u aan en start vandaag nog!
Aanmelden